Kiraz Göz Hastalığı
Maymunlar, yılanlar ve balıkların çoğu dışında hayvanların üçüncü bir göz kapağı vardır. Üçüncü göz kapağı, gözün iç köşesinde bulunan bir yapıdır. Özellikle avlanma veya dövüş sırasında göz için ek bir koruyucu tabaka görevi görür. Ayrıca, gözün koruyucu gözyaşı içeriğinin önemli bir bölümünü oluşturan özel bir bez içerir. Bu bez sarktığında veya "dışarı çıktığında" durum "kiraz gözü" olarak bilinir.Bu hastalığın ana nedeni, destekleyici bağın zayıflamasıdır.
Üçüncü göz kapağı bezinin sarkması, alt göz kapağında burun yada göz kenarı yakınında kırmızı bir şişkinlik olarak görünür (adını kiraz benzerliğinden alır). "Kiraz gözü" büyük olabilir ve korneanın önemli bir bölümünü kaplayabilir veya küçük olabilir ve yalnızca periyodik olarak ortaya çıkabilir.
Üçüncü göz kapağının bezi normalde fibröz bir bağlantıyla gözün alt iç kenarına tutturulur. Bazı ırklarda bu bağlanmanın zayıf olduğu ve bu da bezin kolayca sarkmasına izin verdiği düşünülmektedir. Bir yaşın altındaki bazı ırklar ve yavru köpekler, kiraz gözüne en duyarlı olanlardır.
İşte köpeklerde kiraz gözünün birkaç olası nedeni:
Irk yatkınlığı:
İngiliz Bulldogları
Fransız Buldozerleri
Beagle
Danua
İngiliz Cocker Spaniel
Bull Mastiff
Shar Pei.
Yaş (bir yaş ve altındaki yavrular daha yüksek risk taşır)
Göze fiziksel travma
Gözün aşırı kaşınması veya pençelenmesi
Tedavi, üçüncü göz kapağı bezinin cerrahi olarak müdahalesini içerir. Göze veya üçüncü göz kapağı bezine kalıcı hasarı en aza indirmek için durumu mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek önemlidir. Bu kritiktir çünkü üçüncü göz kapağı bezi, gözyaşının yüzde elliye yakınını oluşturur. Yeterli gözyaşı üretimi olmadan, köpeğinizin görmeyi ciddi şekilde bozabilecek "kuru göz rahatsızlığı" geliştirmesi çok daha olasıdır.
Veteriner hekiminiz, tedavisi için evcil hayvanınızın durumuna en uygun cerrahi tekniğe karar verecektir.