Rahim İltihabı (Pyometra)
Kelimenin tam anlamıyla "irin dolu uterus" anlamına gelen Pyometra, yetişkin dişi kedilerde yaygın bir hastalıktır. Hastalık akut veya kronik bakteriyel enfeksiyonla karakterizedir.
Hastalık luteal faz sırasında gelişir ve progesteron, artan fırsatçı bakterilerle enfeksiyonun oluşmasında anahtar rol oynar.
Pyometra uteri'den en sık izole edilen patojen Escherichia coli'dir. Şiddetli vakalarda yaşamı tehdit edebilen çok çeşitli klinik belirtiler hastalıkla ilişkilidir.
Pyometradan şüphelenildiğinde acil muayene edilmesi önemlidir çünkü bir hastanın durumu hızla kötüleşebilir ve erken müdahale hayatta kalma şansını artırır.
Teşhis genellikle basittir, ancak vajinal akıntı olmadığında ve belirsiz klinik belirtiler olduğunda zor olabilir. Cerrahi ovariohisterektomi (OHE) en güvenli ve en etkili tedavidir, ancak bazı durumlarda tamamen tıbbi alternatifler de bir seçenek olabilir.
Sürekli veya aralıklı mukopürülan ile hemorajik vajinal akıntı sıklıkla mevcuttur, ancak serviks kapalıysa mevcut olmayabilir.
En sık görülen klinik belirtiler vajinal akıntı, uyuşukluk ve anoreksi, kusmadır. Etkilenen dişi kedilerin 40'a varan kısmında vajinal akıntı olmayabilir veya dilleriyle yaptıkları temizleme alışkanlıklarıyla gizlenebilir.